Det finns flera sätt att underlätta för en person som lider av en hörselskada, och i Vetlanda väljer kommunen att hjälpa till med finansieringen då man anser att detta är en grupp som samhället ofta glömmer bort – vilket också stämmer.
Att lida av en hörselskada är det många som gör och många använder olika hjälpmedel för att höra bättre såsom hörapparater eller implantat. Hos HearPeers på adressen https://www.hearpeers.se/ går att läsa om vilka alternativ som finns för den som vill bättra hörseln och vilket som kan passa ens eget problem. Men ibland kanske det är mer som behövs, till exempel att det är ordentligt ljud i lokalerna som man befinner sig i, det är något som kommunen i Vetlanda uppmärksammat. I Vetlanda-Posten skriver man om hur kommunen där valt att stå för kostnaden för hörslingor, och det är det faktiskt få kommuner som är villiga att betala för. Men här är man det och nämnden som beslutar om detta har bland annat valt att kunna bidra med en summa upptill 15 000 kronor till de hörselföreningar som ansöker om att få bidrag till slingorna – dock tidsbegränsat. Man måste nämligen hinna ansöka innan årsskiftet då pengarna kommer från ett överskott från annan av kommunens budget, men i alla fall en fin gest!
Alla kan lida av hörselskador
Det är inte bara äldre personer eller en viss grupp personer som kan lida av hörselskador eller drabbas av hörselskador. Det är något som alla kan göra, och faktum är att var tredje person har problem med hörsel och enligt Svenska Dagbladet är det en av tre unga som döljer sina hörselsvårigheter för omgivningen. I tidningen har man också intervjuat en audionom som vill ta bort just den här typen av stigman om att det ska vara pinsamt på något vis att ha problem med sin hörförmåga – för så är det inte. Och för den som vill behandla sin dåliga hörsel finns en rad olika moderna alternativ på behandlingar, något som man bland annat kan läsa om hos Vårdguiden.
Olika behandlingsalternativ:
Protes i metall – om man har Otoskleros som gör att benen i örat inte rör sig på rätt sätt, går att bota helt med en operation där man får en sorts protes.
- Benförankrad hörapparat – sätts fast med operation så att ljudet kan ledas till innerörat via en titanskruv som sätts fast i skallens ben och sedan direkt till innerörat.
- Hörapparat – ges vid bestående skador som inte går att operera, och dessa finns i flera olika varianter som kan sitta i hörselgången eller bakom ytterörat för att förstärka ljudet mot trumhinnan.
- Implantat – om man på grund av att nervcellerna i snäckan inte fungerar så går att återskapa hörsel med ett inopererat cochleaimplantat.
- Olika tekniska hjälpmedel – för den som inte har svår hörselnedsättning kan olika hjälpmedel räcka såsom förstärkare till telefonen med extra höga volymalternativ och dörrklocka med extra hög klang exempelvis.
- Teckenspråk – är nödvändigt att lära sig om man inte hör alls, det är både hörande och icke-hörande som talar detta språk med händerna samt så finns det speciella skolor där hela familjen kan få lära sig teckenspråk om en familjemedlem föds döv eller blir döv.