Botox är inte bara ett väl fungerande skönhetsknep för att få bort ovälkomna rynkor och veck. Med botox kan man även behandla urinläckage och inte minst pinsamma svettningar som kan ge synliga fläckar.

Behandling med botulinumtoxin som medlet officiellt kallas, gör att svettningarna övergår till ett normalt tillstånd. Hyperhidros är tillståndet överdriven svettning och metoden har blivit erkänd över hela världen. Svenskar som lider av detta kan åka över till Danmark och behandlas på den berömda svettkliniken där, som hittas på adressen svedklinikken.dk, som tar itu med svettningar på hela kroppen – inte bara armhålorna.

Överdriven svett är ett ärftligt tillstånd

Tillståndet hyperhidros uppkommer ofta på grund av ärftliga gener som gör att man svettas för mycket. Folk som drabbas försöker inte sällan dölja svettfläckar hela tiden, vilket gör att man blir mer stressad och svettas ännu mer. Så här skriver Vårdguiden:

”Den vanligaste orsaken till överdriven svettning är överaktiva svettkörtlar. Då svettas man mest på handflatorna, på fotsulorna eller i armhålorna. Det är till viss del ärftligt och finns hos ungefär en av 200 personer. Man svettas mer eller mindre i olika perioder, så kallade skov. Oftast märker man av det redan som barn eller i puberteten. Det kan bli bättre med åren.” läs mer här.

Så går behandlingen till

Den senaste tekniken är med botoxinjektion, som sprutas in i det område där nerverna skickar signaler till svettkörteln, som hela tiden går på högvarv. Detta brukar inte göra ont utan känns som små nålstick. Efteråt kan man bli lite öm efter sprutan och man ska inte raka sig på området under samma dag man injicerar medlet. Ibland kompletteras injektionen även med tablettbehandling. Numera kan svenska patienter åka över till Danmark och ta del av en svensk kliniks erfarenhet där. Ägaren Carl Swartling menar att “patienter med svettproblem underbehandlas och att det finns ett stort behov men ett för litet utbud”.

Svettklinik i Danmark

Om man vill bege sig till Danmark och hitta en klinik som utför injektionerna, så finns det en svenskägd svettklinik som hjälper till. Det mest positiva beskedet är att svenskar som lider av hyperhidros har rätt till gratis behandling i Danmark med full ersättning.