Hur arbetar du ergonomiskt egentligen? Och vad står ergonomi för?

 

Att arbeta ergonomiskt är viktigt för att slippa värk och förslitningsskador i kroppen. Arbetsplatser med kontor satsar ofta på att ge den anställde ett smart höj och sänkbart skrivbord. Med ett sådant bord kan du variera mellan att sitta ner och jobba och stå upp när det passar. På det sätter ger du kroppen den variation som den behöver, samtidigt som du faktiskt bränner kalorier när du står upp och jobbar emellanåt. Det gäller att ha en aktiv miljö – även på ett stillastående kontor.

 

Slitsamt och oergonomiskt i hästbranschen

 

Även på stall och i annat arbete med hästar, så kallade ”hästarbetsplatser” är dålig ergonomi och säkerhetsbrister ett vanligt inslag. I en artikel i Sveriges Radio går det till exempel att läsa eller lyssna på hur svårt det är att hitta folk som vill arbeta med hästar – just för att stallarbete är så väldigt slitsamt och eftersom många arbetsplatser där hästar förekommer inte uppfyller kraven på ergonomi i något avseende.

 

Arbetsställning och belastning viktiga delar i ergonomi

 

Arbetsmiljöverket går det att läsa om hur arbetsställning och belastning är det som utgör just ergonomi. Det innebär att man ska anpassa arbetet till människan – för att förebygga risker för just ohälsa och olycksfall. I hög grad handlar det faktiskt om att lära sig planera och organisera arbetet, samt att se helheten:

Ergonomi omfattar fysiska, organisatoriska och mentala aspekter på arbetsmiljön. När man gör ergonomiska förbättringar i verksamheten ska de beröra såväl arbetstagarnas förutsättningar som tekniska och organisatoriska förutsättningar – Arbetsmiljöverket

 

Vårdguiden 1177 finns det massor med tips och råd till den som vill lära sig att arbeta mer ergonomiskt, eller lära sin chef vad som gäller kring just detta med arbetsställning och belastning. Några punkter som kan vara bra är följande:

  • Ergonomi handlar om att arbeta och använda kroppen på ett sätt som gör att du undviker belastningsskador
  • Det är gynnsamt för musklerna i skuldrorna att du får stöd för underarmarna när du arbetar vid en dator
  • Se över om du har tillräckligt god kondition för att klara ditt arbete
  • Om arbetet du har är fysiskt krävande kan det vara bra att styrketräna för att hålla dina muskler i trim
  • Har du ett stillasittande arbete är det viktigare än någonsin att träna och motionera för att få ork och vara pigg på jobbet
  • Träning kan göra att du återhämtar dig bättre från stress och att du sover bättre

Om du gör samma rörelse om och om igen, kan du få ont i musklerna och lederna i armar, rygg och nacke. Byt arbetsställning så ofta du kan för att undvika belastningsbesvär.

 

 

Stress kan också vara orsak till värk

Faktum är att vi sitter still alldeles för mycket i Sverige. Vi tenderar även att jobba för mycket, något som påverkar både kroppen fysiskt och psykiskt. Har du problem i axlar och nacke, med värk till exempel, så behöver det inte alla gånger ha med ergonomi att göra – det kan även vara stress som gör att du spänner dig omedvetet. Mer om detta kan du läsa om här.