Kroppen behöver många olika slags ämnen för att kunna fungera optimalt. Till dem hör mineraler, fetter, fibrer och vitaminer. Det mesta får du i dig från kosten men med D vitamin är det en helt annan historia. Detta ämne får du nämligen i dig från solljuset via huden.

Genom att vistas ute i solen bildas D vitamin i kroppen och det är nödvändigt för många funktioner, inte minst immunförsvaret, skelettet, huden, hjärnan och humöret. Det är ganska vanligt att ha vitaminbrist i Sverige och det beror naturligtvis på landets geografiska position och vädret. Under en stor del av året är det mycket mörkt och till och med under de få ljustimmarna är det inte ovanligt med moln och regn.

Hur du känner igen brist

d vitaminEn människa som lider av brist på D vitamin kan få en rad symptom som är mer eller mindre uppenbara. Att känna sig trött och hängig är ett typiskt tecken på brist men är samtidigt något som många upplever som ganska normalt. Andra, mer karaktäristiska symptom är värk i musklerna och benen, ett bristande humör och en benägenhet att ådra dig infektioner då ditt immunförsvar är försämrat.

För att kompensera denna brist på ljus bör du se till att äta väl och det rekommenderade dagliga intaget för en vuxen människa är 10 mikrogram enligt Livsmedelsverket som påpekar att det dubbla kan behövas för äldre, vegetarianer eller dem som sällan går ut. Fisk, svamp och berikade livsmedel är några av källorna till D vitamin, och det finns kosttillskott i form av droppar eller tabletter som ger dig vad du behöver. Du kan beställa D vitamin online på https://www.vitalplus.se/d-vitaminbrist/ där det dessutom finns massor med bra och intressant information om ämnet.

Det positiva med vitamin D är att det går ganska snabbt att komma på fötterna igen efter att du väl tagit itu med problemet. Efter bara några veckor är orken tillbaka och efter ungefär två månader får du helt normala värden om du går och testar dig.