Hur märker du att du har problem med din hörsel? Och hur många svenskar tros ha problem med sin hörsel egentligen?

 

Är du en av många svenskar som lider av en hörselnedsättning i ena eller båda öronen? Då har du förmodligen en hörapparat som går på batteri. Du kan köpa massor av olika hörapparatsbatterier här.

Hörselproblem vanligt i alla åldrar

Hörselskador är vanligt i alla åldrar, inte bara hos den äldre befolkningen. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur nästan var tredje svensk säger sig ha problem med sin hörsel, utan att söka hjälp. Många unga vuxna väljer också att dölja sin hörselnedsättning, kanske för att det finns ett slags stigma kring det. Men det är viktigt att ta hand om sin hörselskada med rätt hjälpmedel, för att inte bli isolerad eller öka risken för depression och demens (särskilt hos äldre personer).

Så märker du att du har hörselnedsättning

1177 Vårdguiden går det att läsa om de vanliga tecken som visar på att du har en hörselnedsättning, det är bland annat att du märker att du har svårare för att höra än andra människor, att du tycker att andra börjat tala otydligt och svagt, att andra tycker att du har högt ljud på teven, att du märker att du har svårare att höra med det ena örat, till exempel då du pratar i telefon, att det känns som om du har lock för örat, det susar eller piper i örat, att du har svårt att uppfatta då många pratar samtidigt.

 

Hörapparater kan vara svåra att vänja sig vid till en början. Brus och prassel samt orimliga förväntningar på apparaten får många att låta den ligga i kvar i hyllan, i stället för att använda den. För att göra det enklare att använda sin hörapparat är tipset att minska på onödiga ljud som finns i omgivningen, som att stänga av tv:n eller radion om du inte aktivt lyssnar. Minska avståndet till den du pratar med och se till att ta kontroll över din livssituation utan att tro att en hörapparat kommer lösa alla problem. Mer om detta här.