Under OS i Rio de Janeiro sommaren 2016 gjorde en urgammal medicinsk praktik entré i medierna. Det rörde sig om koppning, som kan vara betydligt äldre än akupunktur.

KoppningKoppning är en procedur där man placerar någon form av kärl med öppningen tätt mot patientens hud. Sedan skapar man ett vakuum, antingen genom att först hetta upp och sedan snabbt kyla ned kärlen, eller genom att helt enkelt pumpa ut luft ur dem. Kärlet suger fast i huden, vilket stimulerar blodcirkulationen och enligt vissa också hjälper till att läka ärrvävnad.

Koppning användes redan i det antika Egypten, och var också en metod som förespråkades av Hippokrates, som brukar kallas läkekonstens fader. En annan historisk person som förespråkade koppning var profeten Mohammed. Det är svårt att säga om metoden ursprungligen kommer från Östasien eller från Mellanöstern, kanske uppstod den i väst och spred sig österut. Metoden finns beskriven i en kinesisk läkekonstbok från 200-talet efter Kristus.

Koppning under OS

Under sommaren 2016 talades det en hel del om koppning, inte minst i idrottskretsar. Skälet till detta var att flera idrottare vid olympiska spelen i Rio de Janeiro använde sig av metoden, vilket lämnade stora röda märken framför allt på deras ryggar. I sporter där man har lite kläder på sig blev det extra synligt, och den idrottare som uppmärksammades mest för detta var simmaren Michael Phelps.

Anledningen till att idrottare låter koppa sig är att metoden gör det lättare för blodet att cirkulera, och därmed förebygger stelhet och inflammationer. Det säger akupunktören Erica Weber till Svt.

Vill man prova koppning i Sverige är det bäst att göra det hos en licensierad akupunktör. Framför allt koppning som görs med eld kan resultera i brännskador om det inte utförs av någon med rätt kunskaper. Om kopparna sätts fast på fel sätt kan det också ge fula blåmärken.