Det är många som tar massage i samband med träning. Då är det vanligaste att man väntar till efter träningen, och belönar sig själv med en avslappnande stund på massagebänken. Men vilka är fördelarna med att blir masserad efter ett träningspass?

De flesta gymlokaler och simhallar samarbetar med legitimerade massörer för att kunna erbjuda sina medlemmar massage. Och det är inte konstigt att massage är så populärt i samband med träning. Gedigen idrottsmassage kan du, till exempel hitta hos: http://www.massagestockholm.se/idrottsmassage. Här är exempel på anledningar till att massage är ett perfekt sätt att avsluta ett hårt pass på gymmet.

  • Snabbare återhämtning. Den som tränar ofta och mycket har extra stor behållning av att ta en massage då och då – eftersom det hjälper kroppen att återhämta sig efter träningen. Det minskar också muskelstelhet och värk.
  • Minskar skador. Både redan symptomen av befintliga skador, såväl som risken för att drabbas av nya, kan minskas med hjälp av massage. Om du tränat för hårt, eller på fel sätt, kan massage vara till stor hjälp.
  • Utlopp för stress. Träningen är i sig själv ett viktigt utlopp för stress. Men den kan också bli en stressfaktor. Kraven på prestation, att komma till skott med och hålla i de goda vanorna kan kännas övermäktigt. Belöna dig själv för att du orkar!

”Svensk” massage eller något annat?

Massage är alltså bra efter träning. Men vilken slags massage ska du välja? Det beror lite på vad massagen fyller för syfte i just ditt fall. Till exempel: ingen massage är lika effektiv för att öka blodcirkulation som den svenska. ”Swedish massage” är ett begrepp utomlands som beskriver det som vi i Sverige bara tänker på som klassisk massage. Massagen minskar också risken för muskelinflammation. Och kanske är det lika bra – eftersom det inte finns något som tyder på att massagetekniken faktiskt har sitt ursprung i Sverige.

Om du är ute efter terapeutisk massage kan det istället vara så kallade ”djupa behandlingar” som passar dig. Dessa tränger ned på djupet i musklerna och skapar små revor, vilka fylls med elastisk vävnad och gör musklerna mer rörliga.

Akupressur är en vanlig massageform i Asien. Den bygger på samma princip som akupunkturen – där man fokuserar på utvalda punkter på kroppen. Enda skillnaden är att man här använder sig av händerna, istället för nålar.

Om du har en träningspartner kan ni turas om att hjälpa varandra. Här är några enkla tekniker ni kan pröva.