Hur vet du att det är influensa du fått och inte en kraftig förkylning? Hur tar du bäst hand om dig när influensan slagit till? Finns det något du kan göra för att lindra symptom som exempelvis illamående?
Frågorna är många när det gäller säsongens stora plåga, influensan. Vissa år är den kraftig och orsakar många insjuknade. Andra år är den stillsammare och knappt märkbar. Ett exempel på en kraftig variant av influensavirus var till exempel svininfluensan. En annan ständigt återkommande virusinfektion är vinterkräksjukan som brukar ha sin topp i februari-mars, även om den kanske inte räknas direkt till influensorna. I år är det ett coronavirus som härjar, vilket ger upphov till virusinfektionen covid-19. Om du är det minsta osäker på om du har drabbats av det nya coronaviruset bör du kontakta doktor.se/fakta-rad/influensa/ för att få råd om hur du ska behandla din influensa. Där får du också veta om och när det är dags att kontakta sjukvården.
Förkylning eller influensa?
Det kan vara svårt att veta om du drabbats av en kraftig förkylning eller influensa, eftersom många av symptomen är liknande. Generellt brukar en förkylning kännetecknas av:
- Snuva
- Halsont
- Nysningar
- Feber
- Huvudvärk
- Besvär med bihålorna
medan en influensa kännetecknas av:
- Feber som stiger hastigt
- Frossa
- Ont i kroppen
- Hosta
- Huvudvärk
Illamående och kräkningar förekommer också främst vid influensa.
Förebygga och behandla
A och O när det gäller att förebygga influensa och andra virusrelaterade sjukdomar är att tvätta händerna ofta med tvål och vatten, samt att undvika att röra med händerna i ansiktet. När influensan är ett faktum är det vila och rikligt med dryck som gäller. Om du får hög feber kan du ta
febernedsättande.
Vid illamående finns vissa triggerpunkter på din kropp som du kan trycka på för att lindra besvären. En punkt sitter på handleden tre fingrar upp från insidan av handledens veck, mellan senorna. Håll ett fast tryck på punkten några minuter och gör sedan likadant på din andra handled. Upprepa om illamåendet inte lindras. Det här kallas akupressur och är något du kan göra själv. För en intensivare behandling av illamående finns akupunktur, där fina nålar appliceras på specifika punkter. Det känns oftast som en pirrande känsla och brukar inte göra ont. Akupunktur är numera en vedertagen alternativ behandlingsmetod och finns att få på många vårdinrättningar.